Portret REMUS FOLTOŞ

Foltoş Remus-Celestin se naşte la 5 iulie 1975 în Ţara Chioarului la Şomcuta-Mare, Maramureş. Copilăria şi adolescenţa, sub regimul comunist, îl prind în nordicul şi împresuratul de munţi oraş Baia Mare, oraş ce va rămâne pentru totdeauna în sufletul său. Perioada de până la vârsta de 14 ani îi este înconjurată de fantasmele lui Eminescu şi buchiselile din Nichita Stănescu împreună cu alte lecturi captivante ce îi dau o aură de iniţiat pe care, de altfel, şi-o va accentua odată cu intrarea în trupa de rock a Casei Pionierului din Baia Mare. Paralel cu trupa va fi membru activ al Cenaclului Literar din Baia Mare patronat de Flavius Lucăcel şi Nicoară Mihali unde se va remarca prin apariţii la canalul CINEMAR citind din creaţia personală.
De asemenea colaborează cu Graiul Maramureşului, cotidianul băimărean care îi găzduieşte articole literare şi scurte incursiuni în actualitatea oraşului. Succesul trupei în rândurile adolescenţilor dar şi apariţiile la televizor şi în presă îl vor marca în ascensiunea literară ce va urma astfel încât până la 17 ani, când scrie prima sa carte de poezie, publicată abia în 1995 la Cluj, va compune versuri pentru trupa ce are deja apariţii scenice şi radiofonice tot mai numeroase (viitoarea Gaşcă de acasă).
Descoperirea unui romantism quasimorbid în versurile pentru trupă este doar faza de trecere la un ermetism acerb ce-i va caracteriza primul volum de poezie ce poartă un titlu spontan, chiar dat cu banul – Miercurea pe trambulină. Apariţia la Cluj a volumului în colecţia Amanet sub egida Casei de Cultură a Studenţilor îi răvăşeşte pe toţi cunoscuţii. Nimeni nu se aştepta la un atare afront adus vorbirii poetice. I se fac reproşuri că nu va putea fi tradus în alte limbi de circulaţie (sic!) dar primeşte felicitările lui Tudor Cătineanu, profesor de retorică la Facultatea de Filozofie. Între timp trecuseră ani iar 1993 este cumpăna la care Baia Mare trece pe planul doi, la fel şi trupa de rock. De la Deep Purple se trece la Platon într-o imixtiune care exprimă postmodernismul gesturilor lui Remus dintre care cel care pune capac la toate este anunţul şi realizarea în fapt a nunţii sale la numai 20 de ani. Student în anul 2 la filozofie în Cluj, proaspăt însurat, cu un viitor promiţător în faţă, cu lecturi imense în bagaj, îl fascinează pe profesorul său preferat Virgil Ciomoş cu o lucrare din Husserl pe care acesta o pasează spre lectură chiar şi lui Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Andrei Scrima. Este momentul culminant al perioadei de la Cluj, momentul când aprofundează studiul filosofic şi acumulează cărţi dificile în lectură franceză. De asemenea scrie prima sa carte de filozofie în 1994-1995, Topologia filosofică, pe care însă nu o va publica aşteptând momentul prielnic. Tot în acei ani lucrează nopţile la calculator pentru a-şi întreţine familia. Cea mai mare şansă care i se oferă este atunci când i se propune plecarea în Franţa cu o bursă Socrates dar la acel moment părăsise deja Clujul pentru a se muta în Dâmboviţa, la părinţi. Visul de a reuşi i se împlinise dar, în acelaşi timp, i se şi refuzase. Face naveta la Cluj pentru a-şi termina studiile dar condiţiile materiale nu-i mai permit să plece din ţară. În această perioadă reia legăturile cu Baia Mare devenind secretar al Fundaţiei Culturale Zestrea în cadrul căreia va contribui la editarea a numeroase cărţi. După terminarea facultăţii se angajează profesor lângă Târgovişte şi apoi la Găeşti unde descoperă că tot ceea ce învăţase nu atârnă la fel în cântar ca o zi petrecută în preajma unei clase întregi de elevi care îl privesc în ochi. Nu mai era totuna ca şi atunci când urca pe scenă. Trecuse ceva timp. Ochii aceia îl priveau acum altfel… Din această comunicare extraordinară s-a născut demersul de înfiinţare a unei reviste pentru elevi (şi nu numai), SOCRATE, revistă pe care Remus o conduce din 2005 şi care se distribuie în Cluj, Zalău, Baia Mare şi Găeşti.
În prezent Remus este profesor de filozofie la Liceul „Dr. C. Angelescu” din Găeşti unde încearcă să-şi ucidă singurătatea fiind la fel de delicat cu profesoarele tinere la fel ca şi cu poemele pe care încă le mai scrie…

 

 

Despre Mine

    Citeşte-mi opera de până la 33 de ani şi-ţi vei da seama de un singur lucru spus de Socrate: “Omul nu poate să caute nici ceea ce ştie, nici ceea ce nu ştie. Nu poate să caute ceea ce ştie, fiindcă ştie şi nimeni n-are nevoie să caute ceea ce ştie; nu poate să caute nici ceea ce nu ştie, fiindcă nu ştie ce anume să caute"

Carti publicate:

1. Miercurea pe trambulina , colectia Amanet, Cluj-Napoca, 1995, (poezie)

2. Apologia invizibilului , editura Zestrea, Baia Mare, 2006, (eseu)

Carti în curs de publicare:

1. Absolutul interior sau interiorul absolut. Edmund Husserl ., ed. Zestrea, (filozofie)

2. Topologia filosofica , ed. Zestrea, (filozofie)

3. Jurnalul unui filosof tânar , ed. Zestrea, (jurnal de idei)

4. Dragostea pe care o ocupa cuvintele , editura Macarie, Târgoviste, (poezie)

5. Floarea singuratatii , editura Zestrea, (poezie)

6. Marele Panglicar e trist , editura Zestrea, (poezie)

7. Escalada sinceritatii , editura Zestrea, (poezie)

Traduceri:

1. Chôra – Jacques Derrida.