Home Articol Presă Biti CARAGIALE: LA COMEMORAREA PICTORULUI BARUCH ELRON
Biti CARAGIALE: LA COMEMORAREA PICTORULUI BARUCH ELRON PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Monday, 25 April 2016 14:40

Vineri, 8 aprilie 2016, aşa cum a fost publicat în Jurnalul Săptămânii, a avut loc în Sala Cinematecii din Tel Aviv comemorarea unui deceniu de la dispariţia pictorului Baruch Elron, o personalitate cu totul specială în spaţiul artei israeliene.

Lydia Elron, care l-a întovărăşit cu devoţiune în întreaga viaţă şi creeatie, s-a preocupat de organizarea acestui eveniment pentru readucerea pictorului în memorie. În cadrul reuniunii, opera acestui artist a fost pusă în lumina prin prezentarea susţinută de dr. Dalia Hakker-Orion, cercetător în domeniul Artelor Plastice.

Publicul a putut urmării pe ecran imaginile unor tablouri din creaţia lui Baruch Elron, bucurându-se de interpretările bine documentate ale conferenţiarei. Domnia sa a subliniat vastele cunoştinţe ale pictorului, din domeniile artelor, a literaturii, a mitologiei, dar şi din domeniul ştiinţelor naturii.

Temele abordate de Baruch Elron au fost legate de poveşti din biografia sa. Trecerea fără oprire a timpului, muzică, peisaje văzute prin fereastră, locul şi viaţa femeii, au prins viaţă pe pânzele sale. Personaje şi episoade din Biblie au apărut în pictura acestui artist de mare originalitate că personaje trăind în zilele noastre. Stilul pe care l-a abordat în pictura a fost denumit „realism fantastic".

Pictorul Arie Lamdan, prieten şi coleg de profesiune, a realizat în continuare o evocare a personalităţii lui Baruch Elron, a umorului său şi a preocupărilor comune. Scurte momente muzicale din programul comemorării au fost interpretate la harpă de Sarah Ridy, sosită din Londra. Talentată muziciană a cucerit publicul cu frumuseţea melodiilor baroc. Violonistul Gal Eckstein şi violoncelistul Eyal Heyman au interpretat cu har din Invenţiile numărul 1 şi 4 de J.S.Bach.

Lydia Elron a ales să îmbogăţească evenimentul cu un program muzical în amintirea soţului ei, care obişnuia şi îi plăcea să asculte asemena partituri. Ba mai mult, harpă şi vioara au avut un loc special în amplele sale picturi.

Evenimentul s-a bucurat de participarea unui număr mare de prieteni ai familiei Elron, de personalităţi din domeniul artelor, reprezentanţi ai Jurnalului Săptămânii şi Revista Expres Magazin şi, reprezentanţi ai I.C.R. Tel Aviv. Au onorat evenimentul E.S. Andreea Păstarnac, Ambasador al României în Israel, Doamna Colette Avital şi, Micha Harish, Preşedinte A.M.I.R. Comemorarea, organizată de Lydia Elron, soţia şi totodată muza pictorului, constituie un act de cultură, un omagiu spre neuitare, a unui magician al picturii.

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 395 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 279 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou