Home Altele Liviu COMŞIA: CHIPUL IDEII
Liviu COMŞIA: CHIPUL IDEII PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Thursday, 01 November 2012 17:29

 

 

 

Ar putea cineva picta idei? Un personaj al lui Camil Petrescu doar le vedea. Cum ar arăta chipul unei idei? Greu de închipuit pentru un spectator obişnuit să vadă imagini care să-l trimită spre o realitate obiectivă unde logica aşază la locul lor până şi fantasmele. Şi totuşi există imaginea ideii. Cum arată? Încearcă să ne-o înfăţişeze pictorul Constantin Popa.

 

…Povestea începe undeva, în Spania, unde pictorul cunoaşte pe scriitorul Constantin T. Ciubotaru, care, după o vreme, îi propune o expoziţie la Roşiorii de Vede, în organizarea Asociaţiei Culturale „Mileniul 3” căreia îi adaugă şi o temă de meditaţie despre „modernitate şi modernism” sau, pentru a fi mai precişi, „postmodernism” (pe care pictorul, mă grăbesc să spun, îl consideră epuizat, chiar învechit). Nici nu se putea, deci, o întâlnire mai incitată, care a înregistrat şi o premieră: scoaterea publicului din limita îngustă a exerciţiului de admiraţie. Printre multele cuvinte (unele goale, altele gogonate, sau chiar vorbărie curată cu ifose de filosofie speculativă) s-a închegat imaginea unei expoziţii cu mult, foarte mult adaos ideatic. Obişnuit a se plimba între figurativ şi nonfigrativ, publicul s-a dezechilibrat sub presiunea unei surprize neaşteptate.

 

Pentru că pictorul Constantin Popa ajunge mult mai departe decât îngustimile ordonate de esteţi, care au stabilit metodologia de receptare. Asta nu înseamnă că avem dinaintea ochilor întruparea perfecţiunii. Nu, nicidecum!  Însuşi pictorul n-ar accepta acest regat de cucerit, dar mult prea îndepărtat. Întregul conflict dramatic se declanşează în momentul în care, în faţa culorii, Constantin Popa începe să-şi pună întrebări de-o simplitate uluitoare, dar cu răspunsuri complicate, complexe, contestate, răscolitoare, combătute, acceptate, respinse. Altfel spus, cine suntem şi cine a făcut lumea? De milenii ne uităm spre cer şi găsim doar fragmente dintr-un răspuns pe care nici în secolul al XXI-lea nu am reuşit să-l aşezăm într-un întreg coerent. Ei bine, Constantin Popa, cu vizibilă înfrigurare dramatică, readună aceste fragmente într-o imagine a facerii în care Mâna Divină, de un alb pur, pune în ordine haosul primordial. Dar opera aceasta fundamental-grandioasă începe să capete interpretări şi, mai ales, să coboare în idee. Platon chiar propune prima imagine a ideii pe care Constantin Popa o reia într-o interpretare canonică după imaginaţia lui Kant.

 

Tendenţios şi ironic, pictorul din când în când, calcă apăsat înlături, propunând parabole care nu ne menajează deloc sensibilitatea. Un spaţiu închis, sufocant, sau o superbă femeie care, în orgoliul nemăsurat al frumuseţii sale, descoperă în oglindă că nu este decât o marionetă oribilă; sau o piramidă perfectă de trupuri fără cusur, care încearcă să ajungă la cer pentru o…franzelă; sau o piramidă de capete (Bosch) din care ţâşneşte strigătul lui Munch. Cruzimea pictorului n-are margini, e expresia unei concepţii despre viaţă şi moarte în care viaţa e darul superb pe care moartea îl anulează. Constantin Popa are sentimentul tragicului, în orice armonie găseşti urmele tragice ale unei logici neglijent instaurate.

 

Cum altfel ar fi fost desenul acestor scene tragice decât de o vitalitate sfâşietoare, epuizantă. Linia se încrustează în pânză, pătrunde în substanţa ei amorfă înzestrând-o cu duhul vieţii. Culorile sobre, în tonalităţi închise, grave, apăsătoare presează linia desenului aproape strivind-o. Ca în ultima secundă a timpului dat să-i împrumute dimensiunile culorii convulsive.

 

Constantin Popa e un ascet. Nici o clipă culorile nu se dezgolesc, ci rămân închise în sine de unde aduc în contingent imaginea ideii. Este triumful ironic al artei sale pe care însuşi artistul îl aşază în chipul celui care a semnat, pe cer, ca autor al operei.

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 239 guests online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 279 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou