Home Altele ELENA TRIFAN: ZILELE BIBLIOTECII JUDEȚENE ”NICOLAE IORGA” PLOIEȘTI
ELENA TRIFAN: ZILELE BIBLIOTECII JUDEȚENE ”NICOLAE IORGA” PLOIEȘTI PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Sunday, 24 March 2019 10:23

 

În zilele de 20-22 martie 2019 Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” Ploiești a sărbătorit 98 de ani de existență printr-o suită de activități culturale, constând din simpozioane, lansări de carte, vernisaje, vizionarea de filme documentare.

Activitățile s-au desfășurat în incinta bibliotecii și au fost moderate de director Mihaela Radu.

Miercuri, 20 martie, ora 12,30 - În Sala de lectură ”Nichita Stănescu” s-a desfășurat Simpozionul cu tema ”România în 1919 între Conferința de Pace de la Paris și războiul cu Ungaria.”

Activitatea a fost moderată de director Mihaela Radu care a prezentat importanța zilei de 21 martie pentru istoricul bibliotecii și a evidențiat importanța acesteia în viața culturală a județului Prahova: ”20 martie 1921 reprezintă ziua de naștere a Bibliotecii Județene ”Nicolae Iorga”, templu al cărții, zi pe care o sărbătorim astăzi, zi care va rămâne scrisă cu litere de aur în cronica sa. Pe lângă misiunea sa de custode al documentelor biblioteca și-a diversificat an de an serviciile, satisfăcând interesele culturale și de recreere ale populației prin inițierea, organizarea și desfășurarea de proiecte și programe cultural-educaționale, inclusiv în parteneriat cu autorități și instituții publice, cu alte instituții de profil, având zeci de parteneriate de colaborare cu unități de învățământ.

Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” îndeplinește prin Legea bibliotecilor, și funcția de bibliotecă municipală și totodată coordonează și îndrumă metodologic activitatea a peste 90 de biblioteci publice din județul Prahova. Tezaurul ei de publicații însumează astăzi aproximativ 530 000 de unități biblioteconomice capabile să satisfacă interesele de lectură, studiu și informare ale tuturor categoriilor de cititori, de la elevi și studenți la cadrele universitare, specialiști, cercetători.”

Invitații speciali au fost prof. univ.dr. Petre Țurlea și conf.univ.dr. Gavriil Preda care au prezentat conferințe pe tema simpozionului.

Prof.univ.dr. Petre Țurlea în conferința Domniei Sale a evidențiat, în mod deosebit, aspecte concrete ale ofensivei violente duse de maghiari contra românismului transilvănean și recunoștința manifestată de poporul român pentru cei cărora i-au căzut victimă, prin înființarea Societății ”Monumentelor Eroilor” și ridicarea de monumente în memoria acestora.

Conf.univ.dr. Gavriil Preda a prezentat opinii proprii cu privire la data încetării războiului de către România și s-a axat în comunicarea Domniei Sale pe reintrarea României în război în 1918 pentru îndeplinirea a patru obiective: apărarea Basarabiei, apărarea Bucovinei, eliberarea teritoriului vechiului regat, eliberarea teritoriilor din Transilvania și Banat.

De asemenea, a menționat acțiunile care au avut loc în timpul celor două etape ale continuării acțiunilor și a evidențiat eroismul poporului român prin prisma generalului Gheorghe Mărdărescu: ”Faptul săvârșit de voi va rămâne pe veci în cartea neamului și în istoria omenirii. Sunt nespus de mândru și adânc recunoscător tuturor pentru inima ce ați pus în înfăptuirea izbândei.”

Miercuri, 20 martie 2019, ora 17 – În Sala de lectură ”Nichita Stănescu” au fost prezentate apariții editoriale ale Editurii Tritonic, care au constat din: lansări de carte în prezența autorilor: Teodora Matei/3.6. (coautor Lucian Dragoș Bogdan); Bogdan Hrib / Editor de unul singur; Monica Ramirez / Protocol 9; Anamaria Ionescu / Crăciunul care nu a mai venit; Volum colectiv / Gastro NOIR (coautor – Lucian Dragoș Bogdan) și realizarea unui stand cu cărți ale editurii.

Joi, 21 martie 2019, ora 12 – A avut loc lansarea cărții ”SMILC – Despre Bastilia cu drag,” o antologie care conține evocările a 19 foști absolvenți ai Colegiului Național ”I.L. Caragiale” din Ploiești, cu ocazia împlinirii a 63 de ani de la absolvirea acestuia.

În viziunea coordonatorului acesteia, Virgil Daschievici, articolele din carte ”Sunt schițe care încearcă să salveze de la uitare clipe de viață, uneori dulci-amare, dar mereu emoționante, de care încercăm să ne apropiem și apoi să ne depărtăm cu un zâmbet...”

Bogdan Stoicescu, angajat al Bibliotecii Județene ”Nicolae Iorga,” a evidențiat valoarea documentară a cărții, care oferă modele de viață, mai ales pentru tineri.

Traian Lazăr a apreciat talentul autorilor, caracterul posmodernist al cărții și a citit fragmente din carte.

Printre cei prezenți care au luat cuvântul s-a aflat și Olga Petrescu, fostă profesoară a liceului, ajunsă acum la vârsta de 83 de ani.

Joi, 21 martie 2019, ora 17, Ziua Internațională a Poeziei a fost aniversată prin lansarea volumului de poezii ”Taina vieții”, autor Georgeta Popescu.

Cartea a fost publicată la Editura Pim din Iași în anul 2018, conține un ”Cuvânt înainte” semnat de autoare, unul semnat de Mihai Cătrună, 64 de poezii ale autoarei, lucrări grafice ale graficianului Mihai Cătrună.

După cum a afirmat Georgeta Popescu însăși, cartea are o tematică lirico-filozofică și existențială vastă și profundă, în centrul atenției aflându-se Universul cu tainele lui: creația și evoluția universală, natura, copilăria, iubirea, istoria, ce pot fi descoperite prin meditație: ”Poeziile expuse în acest volum îndeamnă la meditație, asupra subiectelor diverse, cum ar fi sentimentele umane, legătura omului cu natura, frumusețea incredibilă a naturii, Universul și existența umană.”

Autoarea însăși se definește ca fiind ”un viu atom de Dumnezeu”, aflat într-o continuă mișcare și dorință de cunoaștere prin Univers.

Aprecieri la adresa cărți au făcut: col.r.) Constantin Chiper, Mihai Cătrună și Maria Bem.

Col.(r.) Constantin Chiper a apeciat frumusețea întregii cărți, dar, în mod deosebit, a fost impresionat de poeziile copilăriei și de cele patriotice.

Mihai Cătrună a apreciat printre altele ”sensibilitatea autoarei, profunzimea gândirii și a transpunerii literare, finețea exprimării prin cuvinte simple și prin ușurința de a înțelege temele alese, relativ complicate dacă le-am aborda doar fizic, astronomic sau filosofic...”

Georgeta Popescu a prezentat fotografiile de pe copertele cărții, a vorbit despre relația dintre poeziile și picturile din carte și a recitat din propriile poezii.

Fiind Ziua Internațională a Poeziei, Maria Bem a definit poezia ca fiind ”trăire, lacrimă curată, fără de care nu am putea exista.”

În Rotonda bibliotecii au fost vernisate expoziția de pictură a poetei și pictoriței Georgeta Popescu și expoziția de grafică a graficianului Mihai Cătrună.

Vineri, 22 martie 2019 , ora 11 – A avut loc conferința ”Destinul unui geniu: Nichita Stănescu”. Inivitați speciali au fost: Mircea Coloșenco, critic literar, editor și bibliograf român, Ioan Vieru, poet, eseist și jurnalist român și Nelu Stan, profesor și om de cultură ploieștean.

Mircea Coloșenco a prezentat cărți, texte literare, fotografii inedite și a trecut în revistă aspecte legate de geniile literaturii române și, în mod deosebit, poetul Nichita Stănescu și criticul literar Eugen Simion, insistând asupra simbolisticii numelor și a numerelor.

Ion Vieru ca și preopinentul său a situat în centrul atenției problema genialității și a evidențiat originalitatea și unicitatea lui Nichita Stănescu în literatura română.

Nelu Stan, profesor și om de cultură ploieștean, a vorbit despre cultura ploieșteană și a recitat din poeziile lui Nichita Stănescu.

A fost vizionat un film documentar despre viața și opera lui Nichita Stănescu, realizat de Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” Ploiești.

Vineri, 22 martie 2019, ora 17, la Sala Meridian a bibliotecii au fost prezentate audiții muzicale și proiecții multimedia. A fost vizionată pelicula ”Yellow submarine” (1968), regia George Dunning, muzica The Beatles.

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 201 guests and 1 member online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 279 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou