Home Altele Eva Halus: Interviu cu Melania Rusu Caragioiu
Eva Halus: Interviu cu Melania Rusu Caragioiu PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Ştefan Doru Dăncuş   
Tuesday, 18 April 2017 11:32

 
1. Cum ati ajuns sa scrieti poezie religioasa (Q) si Cum s-a nascut aceasta carte (Q)

2. Ce locuri (biserici, manastiri, oameni, experiente, etc) v-au inspirat sa scrieti astfel (Q)

3. Poezia «Doamne, ajuta-ma sa-mi iert (p.16)-Puteti sa-mi spuneti ceva despre aceasta poezie (Q)

 

 

 

1. Familia mea a ajuns de multe ori la situații limită care nu uteau fi rezolvate decât prin ... rugăciune, altfel niciodată. Și de multe ori, miracol, ele aufost rezolvate !
     Străbunicul meu era cantor bisericesc. El aducea de la biserică niște cărți   pe care eu la cei  trei, patru ani ai mei, le consideram într-un cuvânt ,,mari”, iar mai târziu, peste ani  , ca bibliotecar lucrînd la codificarea lor le punctam  din multe puncte de vedere. Străbunicul ne citea în ficare seară din acele cărți, iar eu ascultam cuminte, deși nu înțelegeam totul, dar auzeam că se vorbește despre ,,Doamne, Doamne”, așa cum zic copiii. Această ideie m-a urmărit  mereu și în clipe de un oarecare extaz, mult mai târziu, am compus poezie religioasă.

        2. Mai intâi biserica  micuță de lemn din satul natal, apoi biserica din lemn de la Ciucea , din curtea casei lui Octavian Goga, Mănăstirea catolică de la Radna, ,,Maria Radna”,  Biserica Trei Ierarhi din Iași cu moaștele Cuvioasei Paraschiva, Ațezământul monachal și galeriile sacre cu moaște -  Lavra-Kiev, și foarte multe alte locuri și lăcașuri închinate lui Dumnezeu, pe care le-am vizitat.

         3. Păcatul  pote fi întâlnit și comis pretutindeni, în tentații, în cuvinte nefericit alese sau în momente de impulsivitate, când ne putem pierde controlul. În clipele mele de meditație, sau în momentele de confesiune, eu enumăr acele greșeli și cer iertare pentru pasul greșit pe care l-am făcut. 
             Expresia ,,să-mi iert” arată că am primit un semnal de la conștiința mea, care fiind încărcată de acea greutate a greșelii mele, nu are liniște și mă preocupă ca o obsesie.  
             În acele stări simt că trebuie să mă împac și cu mine nu numai cu Dumnezeu. Este probabil o  mortificare, o penitență pe care mi-o impun în a mă deslipi de firea mea pământească , uneori șovăielnică în rugăciune, în credință. Poezia aceasta semnifică o profundă neliniște cauzată de un păcat conștientizat mai târziu, a fi ca atare

 

Add comment


Security code
Refresh

Sondaj

Ce părere aveţi despre acest site ?
 

Cine este online

We have 346 guests and 1 member online

Statistici Site

  • 3705 registered
  • 0 today
  • 0 this week
  • 235 this month
  • Last: GkadmirFlum
Ulti Clocks content

Reclama Dvs

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Site Gazduit De

armand-productions3

 


feed-image Feed Entries

Poemul din metrou